Seznam článků

Travní koberce - Jezírka-Zahrady s.r.o.

Travní koberce - rychlá úprava zahrady

Travní koberce jsou nenahraditelné všude tam, kde očekáváme při úpravě terénu rychlý a spolehlivý výsledek. Pokládání travních koberců je jednoduché a po předchozí úpravě terénu je položení i větší plochy otázkou několika hodin. Okamžitý výsledek, na který bychom při klasickém založení trávníku čekali několik let, vynahradí vyšší okamžitou cenovou zátěž.

Postup realizace - travní koberce

1. Osobní návštěva na vaší zahradě

 • zjištění půdních a terénních podmínek, zaměření

 • předběžný rozpočet schválení

2. Příprava půdy

 Půdu musíme důkladně zrýt a dobře ji zkultivovat do hloubky, kam pronikají kořeny – a kořeny trávy pronikají překvapivě hluboko. Naprosto zásadním úkolem je odstranit všechny zbytky kořenů vytrvalého plevele. Celou plochu příštího trávníku zryjeme pomoci kultivátoru případně rýče.

3. Úprava terénu

 • odstranění kamenů, modulace, srovnání, úprava plochy - dosyp substrátem, přihnojení, válcování.

4. Válcování

 Provádíme průběžně při rovnání terénu a vždy po ukončení pokládky travního koberce. Čerstvě položený travní koberec válcujeme příčně proti spojům

5. Předání travního koberce

 • nabídka dalších služeb a rad k údržbě vašeho trávníku

Vypěstovat setý trávník na úroveň trávníkového koberce trvá minimálně 6 měsíců. Setý trávník často podléhá infekčnímu tlaku plevelů a trávní osivo často vyzobává ptactvo. Nezanedbatelná je také vysoká pracnost se založením a riziko nerovnoměrného klíčení travního semene.

Výhody travního koberce:

1.     Hotový trávník během 24 hodin

2.     Trávník netrpí invazí plevelů

3.     Během několika málo dní lze trávník běžně používat a zatěžovat

4.     Okamžitý vzhledový efekt

5.     Stejnoměrně hustý a pružný drn

Staráme se o nový trávník - Důležité informace.

Je jedno, jestli trávník vznikl položením drnu nebo výsevem. Jakmile ale naroste, je nutné ho pravidelně sekat, zalévat a hnojit, aby byl zdravý a zelený.

Kupujeme travní koberec

Travní koberec se obvykle prodává v dílech o rozměrech 1m x 30cm, srolovaných po délce. Snadno se na sebe skládají, snadno se přepravují a skladují. Některé dražší trávníky jsou ještě zesíleny sítí, která se v půdě časem rozloží, takže na udržení kořenů drnu není zapotřebí tolik půdy a koberec sám o sobě může být tenčí a až 2m dlouhý. Na veliké plochy trávníků je možné zakoupit drn ve větších rolích; dodavatel ho odřezává přesně na míru, stejně jako u celoplošných koberců.

Pokládáme trávník

1 Začneme v rohu. První řadu pokládáme podle prkna nebo zahradní šňůry tak, aby okraj drnu byl rovný. U trávníku s oblým okrajem použijeme na vyznačení kraje hadici nebo provaz.

2 Druhou řadu travních koberců začínáme pokládat opět v rohu, ale kolmo na první řadu. Tím dosáhneme toho, že linie mezi pásy jsou uspořádané podobně jako cihly ve zdi, tedy „svázané“ dohromady. Při práci vždy přirazíme drn k předchozímu tak, aby se těsně dotýkaly.

3 Při práci klečíme na prkně. Jednak tím chráníme drn před poškozením, které bychom způsobili přecházením sem a tam při pokládání dalších řad, jednak stejnoměrný tlak lehce přitlačí travní koberec k zemi hned po položení. To přispěje k tomu, aby se tráva lépe ujala.

4 Když s pokládáním trávníku skončíme, posypeme celou jeho plochu slabou vrstvou substrátu pro povrchovou úpravu trávníku (dostane se v zahradním centru). Ten pak proutěným koštětem nebo hranou obrácených hrábí vpravíme do všech mezer nebo puklin. Děláme to proto, aby kraje travního koberce nevysychaly a nekrabatily se.

Údržba travních koberců

Trávník je nutné okamžitě po položení zavlažovat rovnoměrně po celé ploše dávkou 15 – 20 l/m2 a zálivku opakovat v menších dávkách 1 – 3x denně dle počasí, po dobu dvou týdnů.  Následně je závlahy trávníkového koberce řízena podle počasí. Pro kvalitu trávníkového koberce, jeho rovnoměrného růstu, stejnoměrného probarvení apod. je nutno trávníkovému koberci pravidelně dodávat rovnoměrnou řízenou zálivku, ideální je proto podzemní automatická závlaha, která poskytuje koberci dostatečnou a rovnoměrnou zálivku po celé období jeho vegetace. Závlaha automaticky zavlažuje v návaznosti na počasí, seřízení, vlhkosti v půdě apod. dle vybavení a zvolené varianty závlahy.

První sečení se provádí asi po 8 – 14-ti dnech, nebo když trávník dosáhne výšky okolo 7 – 8cm. Seče se šikmo ke směru položení drnů. Trávník se zkracujte max. o 1/3 jeho délky. Toto platí po celou dobu zakořenění trávníku. Trávník by měl být sekán 2x týdně a v letním období 1x za týden. Běžná výška sečení by se měla pohybovat mezi 2 – 5cm.

Trávníkové koberce se mohou začít hnojit už po dvou až třech týdnech po položení. Nejvhodnějším způsobem je používání dlouhodobě působících hnojiv Multigreen, která dokáží dodávat živiny trávníku po dobu 6 - 10 týdnů, trávníkovým hnojivem AGRO nebo krystalickým hnojivem KRISTALON - trávník. Hnojení provádějte buď posypovým vozíkem, nebo hnojivo rozhazujte rovnoměrně ručně.

Jak a čím hnojit

Hnojení je důležité nejen pro růst trávníku, ale také pro zabarvení, odolnost (vůči sešlapání), správné přezimování, vývin kořenů i pro schopnost ubránit se plevelům. Hnojit lze průmyslovými hnojivy ve formě granulí, prášku nebo postřikových hnojiv. Intenzita hnojení se odvíjí podle počtu sekání. U trávníků, které sekáme nejméně jednou za 2 týdny, hnojíme (podle typu hnojiva) jednou za měsíc, u ostatních stačí obvykle jedno až dvě hnojení do roka. Samo hnojení není složité: granulovaná hnojiva se za pomoci dávkovacího vozíku nebo ručně rozhazují po trávníku, tekutá se aplikují postřikem a hnojiva ve formě trávníkářského písku se nanášejí za rosy či po dešti, aby se dobře uchytila na stéblech. Nejpřirozenější hnojivo – kompost – má jeden jediný, ale poměrně zásadní problém: na metr krychlový kompostu připadá asi pět tisíc semen plevele připraveného vámi hýčkaný trávník zamořit. Proto je dobré kompost před rozhozením do trávy rozložit, pokropit ho a nechat plevel vyklíčit.

Teprve po jeho odstranění lze kompost rozhodit po trávníku, rozhrabat, či do trávníku zapracovat síťovými branami. Jinak déšť zeminu spláchne a práce vyjde v niveč. Kompostem hnojíme zhruba jednou za dva roky množstvím 450 kg zeminy na 100 m².

Závlaha

S rozmary letního počasí to rostliny nemají vůbec lehké. Proto na ně pamatujte hned při budování zahrady vhodnou závlahou. Přitom vás to nemusí stát ani příliš mnoho peněz. Zahradní hadice je stále jedním z nejrozšířenějších způsobů rozvodů vody po zahradě. Pokud je hadice příliš dlouhá, řešíte otázku kam s ní a jak ji skladovat tak, aby nekazila estetický dojem. Na pomoc vám přicházejí výrobci s různými navijáky a hadicovými vozíky, se kterými pohodlně dopravíte stočenou hadici až na místo určení. Pak už je jen na vás, jestli budete s hadicí stříkat ručně, nebo ji připojíte na postřikovač či kapkovou závlahu. Ale i u tak jednoduchého systému, jakým je zahradní hadice, jsou dnes k dispozici automatické systémy, které vám ušetří čas a námahu. Mezi kohoutek a hadici lze jednoduše připojit automatickou jednotku, kterou lze naprogramovat podle vlastních potřeb. Ta pak zajistí, aby se voda k rostlinám dostala přesně v dobu, kdy si to budete přát. Pokud máte velký pozemek, je praktičtější alespoň část rozvodů vody na zahradě vést pod zemí. Systém rychlospojek a vodních zásuvek vám pak umožní připojit hadici kdekoli na vzdáleném místě v zahradě. Montáž je přitom velmi snadná a vodní zásuvky jsou nenápadné a dobře přístupné.

Automatická závlaha

Pokud toužíte po automatické závlaze s podzemními rozvody a výsuvnými postřikovači, existují i amatérské systémy, které si můžete namontovat sami a časově je naprogramovat. Zároveň získávají informace i od dešťových senzorů a čidel půdní vlhkosti. Tím se zabrání nebo přeruší zavlažování v případě dostatečné vlhkosti půdy nebo dešťových srážek. Takový systém můžete nechat bez dozoru a máte postaráno o závlahu zahrady i v době dovolené.

Nejlevnější – ale provizorní

Automatické zavlažování malé rodinné zahrádky do 400m² vyřeší inteligentní zavlažovač, který napojíte na volně položený hadicový rozvod připojený na hodiny nebo zavlažovací automat našroubovaný na zahradní vodovodní kohout. Běžné obdélníkové nebo rotační zavlažovače zvládnou jen obdélníkové nebo kruhové plochy. Záchranu nabízí víceplošný zavlažovač AquaContour, který umožňuje tak jednoduché nastavení dostřiku vodního paprsku, že si s ním poradí i technický antitalent. S hadicí a zavlažovacími hodinami vás zbaví otročiny každodenního zalévání. Plastovou skříňku zavlažovače podle návodu usadíte do geometrického centra trávníku či zahrady, třeba i s křivolakými okraji, a připojíte jej rychlospojkami opatřenou volně ležící hadicí k hodinám nebo k zavlažovacímu automatu, našroubovanému na vodovodním kohoutu, který zůstane trvale otevřen.

Knoflíkem otáčíte trysku v krocích po 25° a tlačítkem nastavíte v tom kterém směru dostřik vodního proudu v rozsahu od 3 do 11m. To umožní vyhnout se například altánku nebo garáži i zdi domu, kterým se po spuštění vody bude vodní paprsek při pomalém otáčení vyhýbat. Z místa, které si zafixujete jednou provždy zatlačením plastové upevňovací lišty do trávníku, obslouží plochu do 400 m². Slabinou tohoto řešení je, že při každém sekání trávy, tedy nejméně patnáctkrát za sezónu, musíte zavlažovač i hadici odklidit na terasu. A také to, že pokud nezasáhnete manuálně, zavlažování se automaticky spustí, i když bude celý den pršet, a trávník nebo záhony se nezdravě promokří.

Inteligentní zavlažování

Na trhu najdeme několik typů zavlažovacích hodin v cenách od 730 do 1 900Kč. Obvykle umožňují otáčením knoflíků nastavit dobu zavlažování až třikrát denně. Jsou napájeny alkalickými bateriemi s roční výdrží. Jen nejdražší z nich – T 1030 card – však umožňuje řídit zavlažování i podle signálu připojeného čidla půdní vlhkosti nebo i dešťového senzoru. V tom se liší od dražších zavlažovacích automatů, u kterých je toto připojení samozřejmostí. Čidlo půdní vlhkosti zasunuté „nosem“ zaraženým do půdy do hloubky kořínků i dešťový senzor se k zavlažovacím automatům připojují kabelem z příslušenství. Pokud zavlažovací automat dostane signál od senzoru, že prší, nebo čidlo v záhonu svým „nosem“ v půdě zjistí dostatečnou vlhkost, zalévání nespustí. Právě tak jako zkušený zahradník ví, že převodnění rostlinám škodí právě tak, jako když žízní! Zjistí-li čidlo vlhkosti sucho v hloubce kořínků (% vlhkosti se dá naprogramovat), zapne zavlažovací automat zavlažování, i když nebylo v tuto dobu naprogramováno! Zavlažovací hodiny i automaty se upevňují na zahradní kohouty šroubením se závitem 3/4“ nebo 1“ a zvládnou vodovodní tlak až do síly 12 bar.         

„Neviditelné“ zavlažování

Místo natahování dlouhých hadic, které je nutné před každým sečením trávy odklidit, je mnohem výhodnější vybudovat na rodinných zahradách s plochou nad 500 m², podzemní rozvod vody plastovými trubkami stavebnice Gardena-Pipeline s několika vodními „zásuvkami“, rozmístěnými do nejvíce zavlažovaných míst. Ohebné trubky z černého PVC se ukládají do pískem vysypané rýhy vyryté na šířku rýče do hloubky asi 20 cm tak, aby napojily podzemní zásuvky k jediné připojovací zásuvce pod vodovodním kohoutem nebo k přípojce čerpadla. Trubky z polyetylenu s průměrem 25 mm se odřezávají z rolí o délce 25 nebo 50m a snadno se bez nářadí spojují patentovanou technikou „Quick & Easy“ pootočením závitových spojek. Po vyzkoušení těsnosti se potrubní rozvod se zásuvkami zasype v rýhách zeminou, v trávníku se zakryje z těchto míst vyříznutými a jen odhrnutými drny. Nejnižší větev rozvodu se zakončí odvodňovacím ventilem na ochranu před zamrznutím. Obrovskou předností je, že můžete současně na různých místech zahradu zavlažovat na zásuvky „zacvaknutím“ rychlospojky připojenými zavlažovači a současně připojit na jinou zásuvku krátkou hadici s postřikovací pistolí či sprchou a zalévat květiny ručním postřikovačem.

Zalévání z podzemí

 Vůbec nejdokonalejší a přitom stále ještě levný automatický zavlažovací systém lze smontovat z výsuvných zadešťovačů zabudovaných do trubkového rozvodu Pipeline podle dobře promyšleného plánu s jednou či několika větvemi. Pro obdélníkové plochy se použijí výsuvné čtyřplošné zavlažovače, pro jakýkoliv tvar zavlažované plochy nejnověji uspokojí zadešťovač AquaContour-Automatic. Jeho paměť dovoluje uložit až 50 obrysových bodů pozemku. V naprogramovaném čase jeho trysky jmou cíleně zavlažovat plochu do velikosti 380m². Pro tuto zavlažovací „generaci“ je vhodné k optimálnímu řízení závlahy využít nový typ citlivého čidla půdní vlhkosti s elektrotermickým snímáním, které dokonce na displeji zobrazuje okamžitou vlhkost půdy v hloubce, do níž jsme zaryli její „nos“.

Na rozvod lze napojit i několik turbínových výsuvných zavlažovačů – tzv. sprinklerů – pro plochy menší nebo větší jak 150 m², nebo vysoko výsuvný zadešťovač vhodný pro záhony s vyššími květinami. Do systému lze napojit i kapkovou závlahu. Projekt automatického zavlažování větších ploch, zejména ve svahovitém terénu, kde je nutné použít dálkově řízených ventilů a rozdělovačů, je ale nutné svěřit odborným firmám.

Veškeré dotazy Vám naše firma ráda zodpoví:

Martin Student

Jezírka-Zahrady s.r.o.

e-mail: obchod@jezirka-zahrada.cz

e-mail: martinstudent@email.cz

mobil: +420 731 156 600

Fotogalerie: Travní koberce

Jezírka-Zahrady s.r.o.
Adresa prodejny (e-shop)
a korespondenční adresa:
Skyřická 104, Most 434 01


Sídlo firmy
M. Alše 2245/16, Most 434 01
IČ: 28751213, DIČ: CZ-28751213
Soud: Krajský soud v Ústí nad Labem
Spisová značka: C 30863
Společnost s ručením omezeným
Pracovní doba: Po-Pá: 8-17:00 hod
So-Ne: ZAVŘENO


Majitel společnosti / realizace:
Martin Student
mobil: +420 731 156 600
e-mail: obchod@jezirka-zahrada.cz

Asistentky/prodejna/e-shop objednávky:
Michaela Tunklová/Jana Škorníková
mobil: +420 725 923 654
e-mail: obchod@jezirka-zahrada.cz