Seznam článků

Historie zahradních jezírek - Jezírka-Zahrady s.r.o.

Zahradní jezírka a voda v zahradách mají dlouholetou historii, která sahá až k samotné Mezopotámii. Nejstarší pozůstatky jezírek byly nalezeny právě v Mezopotámii a Asýrii a jejich stáří se datuje na začátek 3. tisíciletí př. n.l.. Ve starověkém Egyptě bylo zahradní jezírko považováno za obrovský majetek a jeho majitel byl vždy velice významným a váženým občanem.

Okrasné rybníčky a fontány stavěli i Řekové a Římané a byl to jakýsi znak těchto kultur. Dalo by se říci, že pokud Římský občan nevlastnil alespoň malou fontánku nebo nějaké umyvadlo, ve kterém by byla neustále voda, tak byl chudý. Například císař Hadrián si u své vily nechal vybudovat monumentální Canopus, což byl zakřivený kanál, který ležel před jeho osobním divadlem, jelikož byl milovníkem umění. Canopus můžeme spatřit dodnes nedaleko Neapole. I u jeho dalších domů si nechal Hadrián zbudovat překrásné zahrady s jezírky např. u jeho další vily v Tivoli anebo kanál obřích rozměrů na dostihovém závodišti v Hadriánově aréně. Tento kanál měřil neuvěřitelných 1500 metrů. Tyto překrásné stavby můžeme vidět ještě dnes po 1900 letech.

I Muslimové, tedy, abych byl přesný, v té době to byli Peršané, budovaly úžasná vodní díla. Těmito díly mám na mysli Palacio de Generalife a Alhambra. Ty leží ve Španělsku. Nejznámějším je však Taj Mahal v Indii. Ten byl postaven jako památník pro manželku vládce Mogul Shah.

Již se dostávám ke kultuře, kterou si při slovu jezírko vybaví téměř každý. Jak jste určitě uhodli je to Čína a Japonsko. Číňané se snažili zachytit vzhled a pocit přírody v celé zahradě. Zahrady byly upravovány na základě „Shansui“ (to znamená hory a voda), jehož cílem je vytvořit pozitivní energii prostřednictvím správně umístěných hornin, rostlin a dalších prvků jak v zahradě, tak i v zahradním jezírku. Bylo to místo odpočinku a celkového uvolnění. Číňané budovali i veřejné zahrady s jezírky, kde se mohl chudý lid svlažit a dopřát si odpočinek po namáhavé práci. Japonské zahrady byly přejaty z Čínské kultury a dotvořeny podle zásad samotných Japonců. Mezi tyto zásady patří obrovská úcta k neživé přírodě a hlavně k znovuzrození. Zahrady, jezírka byly a jsou nedílnou součástí všech buddhistických chrámových komplexů, určené k rozjímání. Zahrady jsou upravovány na základě Feng Shui což znamená vítr a voda. V těchto zahradách jsou vidět stará lidská díla i přírodou opracované nerosty. Aby zahrady vynikly, jak ty čínské, tak japonské jsou v nich zakomponovány Bonsaje a Nishikigoi (KOI kapr).

Všechny tyto kultury a národy si jezírka a různé kanály budovaly z prostých důvodů, kterými jsou relaxace a odpočinek. Podle mého názoru si i my budujeme jezírka a různé nádrže ze stejných důvodů. Je to snaha v dnešní uspěchané době příjemně odpočívat.

Fotogalerie: Historie zahradních jezírek

Jezírka-Zahrady s.r.o.
Adresa prodejny (e-shop)
a korespondenční adresa:
Skyřická 104, Most 434 01


Sídlo firmy
M. Alše 2245/16, Most 434 01
IČ: 28751213, DIČ: CZ-28751213
Soud: Krajský soud v Ústí nad Labem
Spisová značka: C 30863
Společnost s ručením omezeným
Pracovní doba: Po-Pá: 8-17:00 hod
So-Ne: ZAVŘENO


Majitel společnosti / realizace:
Martin Student
mobil: +420 731 156 600
e-mail: obchod@jezirka-zahrada.cz

Asistentky/prodejna/e-shop objednávky:
Michaela Tunklová/Jana Škorníková
mobil: +420 725 923 654
e-mail: obchod@jezirka-zahrada.cz