Seznam článků

Cestičky kolem jezírka - Jezírka-Zahrady s.r.o.

Cesty, pěšinky, chodníčky

Nejen zahradu rozdělují, ale i dotvářejí její povahu. Tento prvek je nedílnou součástí každé zahrady, propojuje různé části, či vodní plochy (atrakce) v zahradě a umožňují snadnější pohyb. Cestičky jsou funkční, nebo okrasné a měli by korespondovat s celou zahradou. Důležité je zvolit z jakého materiálu, bude cesta vytvořena. Možné je použít: písek, štěrk, kamínky, kačírek, kamenná drť, dřevo (pražce, špalíky) přírodní kámen, dlažba (z kamene, pálené hlíny, betonu) … Množství a tvar cestiček se odvíjí podle velikosti zahrady (čím menší zahrada=tím méně cest). Jelikož většina zahradních jezírek má zaoblený (zakřivený) tvar, k tomu korespondují cesty s částečnými nepravidelnostmi, spíše nežli přímé chodníčky.

Dobře vytvořená cestička, musí mít dobrý a pevný podklad, který se skládá z 2 vrstev a obkladu. Nejdříve se vyhloubí trasa do hloubky až 35cm (dle tloušťky následně použitého materiálu). Do vyhloubené cesty se nasype 15-20cm písku či štěrku, drobného kamene (zrnitost 0/32mm), které se poté udusá pomocí pěchovadla, který zamezí hromadění vody pod obkladem. Znovu se nasype cca. 5cm písku či štěrku (zrnitost 0/5mm). Nakonec se položí vybraný svrchní materiál, který bude tvořit zvolenou cestu. Obklady zasazené do písku či drobného kamene se vysypou pískem a je možné po nich okamžitě chodit. Je-li cesta z dlaždic a vede přímo k vodnímu jezírku, musí se dát pozor, aby se neporušila bariéra vzlínání.

Dlážděná cesta (nebo keramické desky) kolem jezírka: umožňuje přístup k jezírku (kdykoliv), navíc zde nemůže prorůstat tráva ani jiné rostliny.

Okraj jezírka se štěrkovou cestou: za pomoci drobných oblázků se (u břehu jezírka) lehce vytvoří zaoblený tvar cesty. Podle cesty je důležité udělat obrubník, aby kačírek nepadal do trávy či květinových záhonů.

Šlapáky z kamenů v jezírku: poskytuje nevídaný pohled na jezírko a navíc ho i vizuálně rozděluje. Cesta z šlapáků usnadňuje udržování a péči o jezírko, je možné se dostat do míst, kam není možno dosáhnout ze břehu.

Fotogalerie: Cestičky kolem jezírka

Jezírka-Zahrady s.r.o.
Adresa prodejny (e-shop)
a korespondenční adresa:
Skyřická 104, Most 434 01


Sídlo firmy
M. Alše 2245/16, Most 434 01
IČ: 28751213, DIČ: CZ-28751213
Soud: Krajský soud v Ústí nad Labem
Spisová značka: C 30863
Společnost s ručením omezeným
Pracovní doba: Po-Pá: 8-17:00 hod
So-Ne: ZAVŘENO


Majitel společnosti / realizace:
Martin Student
mobil: +420 731 156 600
e-mail: obchod@jezirka-zahrada.cz

Asistentky/prodejna/e-shop objednávky:
Michaela Tunklová/Jana Škorníková
mobil: +420 725 923 654
e-mail: obchod@jezirka-zahrada.cz