Seznam článků

Stavba fóliového jezírka - Jezírka-Zahrady s.r.o.

Fólie je nepřizpůsobivější materiál pro stavbu zahradního jezírka. Umožňuje vytvořit originální vodní plochu (v jakémkoliv tvaru a rozměru), či obnovit starší, nefunkční, netěsnící zahradní jezírko. Fólie je možno použít i do dalších staveb, např. vodních koryt, mokřad...  Stavba fóliového jezírka vyžaduje více času a trpělivosti.

Pružnou látku vložky je nutné vybírat obezřetně. Jezírková fólie se nabízí v různých materiálech, rozměrech a také v široké škále tloušťky (od 0,5mm do 2,9mm). Nejlacinější fólie jsou na prodej z polyetylenu a nejnákladnější jsou z butylu. Veškeré fólie jsou UV stabilní – mají obrovskou odolnost vůči slunečnímu záření (nevytvářejí se praskliny a jiné defekty). Nejprve by se měla vykopat jáma pro jezírko, až poté nakupovat fólii (aby zbytečně nevyšla vniveč a tím se prodražila stavba fóliového jezírka, i další dokupování fólie se zbytečně prodraží). Fólie by měla na okrajích přesahovat o 50cm, aby bylo možné později vytvořit bariéru vzlínání. Je nutné si vše důsledně promyslet a přeměřit! A dál pořizovat písek, geotextilii, rybniční substrát,… 

Postup stavby fóliového jezírka:                                   

Vyznačí se obrys budoucího jezírka za pomoci písku, lana, hadice či dřevěných kolíků. Poté se začne hloubit jáma (břehy by měli mít spád) a vykopaná zemina se ukládá na plachtu pro případné další terénní úpravy. Jezírka určená pro chov KOI kaprů, musí být pravidelně čištěna, proto je nutné vytvořit ještě odtokový otvor. Ze dna se odstraní všechny kameny, kořeny a další ostré předměty a tím se zabrání protržení fólie. Větší kameny se mohou ponechat, budou pak tvořit mělčiny a ostrůvky. Poté se povrch vysype pískem (1cm až 5cm) a pokryje geotextílií či polyesterovou izolační podložkou. Za teplého počasí se s fólií lépe pracuje, jelikož se stává pružnější a poddajnější. Na geotextilii se opatrně rozloží fólie a na přesahující okraje se zatíží kameny. Jakmile je fólie správně uložená, začne se jezírko napouštět vodou a vyhlazují se ohyby. Další den po usazení a přilnutí fólie se pokračuje ve výstavbě fóliového jezírka. Po doplnění vodou se odstraní kameny a dotvoří se okraje. A nyní je také ideální čas pro vytvoření přívodu, či přepadu vody, ale také potůčku, cestičky k jezírku atd. Trochu se upustí voda (která byla napuštěna pro uhlazení fólie) a jezírkovou fólii se pokryje štěrkem a kameny. Také se začne s osazování jezírka vodními rostlinami do substrátu a případné dokrášlení valouny atd. Po několika dnech kdy se fólie definitivně usadí, odstřihne se nahoru směrující fólie.

Náš e-shop nabízí různé druhy fólií pro stavbu jezírek: např. Oase Alfafol jezírková fólie v různých šířkách a délkách. Pro svařování doporučujeme: Fatra aquaplast 805 AQUAPLAST 805 (š. 1300mm x tl. 1,5mm).

 

Naše firma provádí profesionální svařování metrážní jezírkové fólie, je možno vytvořit jakýkoliv tvar či velikost.

Máte-li jakékoliv dotaz, problém či případný zájem o stavbu fóliového jezírka nás kontaktujte:

Martin Student, mobil: 731151600, email: martinstudent@email.cz.

Fotogalerie: Stavba fóliového jezírka

Jezírka-Zahrady s.r.o.
Adresa prodejny (e-shop)
a korespondenční adresa:
Skyřická 104, Most 434 01


Sídlo firmy
M. Alše 2245/16, Most 434 01
IČ: 28751213, DIČ: CZ-28751213
Soud: Krajský soud v Ústí nad Labem
Spisová značka: C 30863
Společnost s ručením omezeným
Pracovní doba: Po-Pá: 8-17:00 hod
So-Ne: ZAVŘENO


Majitel společnosti / realizace:
Martin Student
mobil: +420 731 156 600
e-mail: obchod@jezirka-zahrada.cz

Asistentky/prodejna/e-shop objednávky:
Michaela Tunklová/Jana Škorníková
mobil: +420 725 923 654
e-mail: obchod@jezirka-zahrada.cz