Seznam článků

Choroby okrasných ryb a KOI kaprů - Jezírka-Zahrady s.r.o.

Choroby je dost obsáhlé téma a jen velmi málo chorob lze laicky léčit, ale dá se jim úspěšně předcházet správnou péčí o jezírko. Nejčastěji se choroby objevují na jaře, kdy se ryby probírají z klidového stavu. Nemoci se rozvinou většinou jen u oslabených ryb, proto musíme ryby pravidelně pozorovat, sledujeme především chování ryb, každá změna (např. apatie) je zřetelným varovným signálem. Ryby často trpí řadou nemocí, které rozdělujeme podle původu na virové, bakteriální, plísňové a invazní choroby.

Plísně -  jedna z nejběžnějších problémů a většinou napadají oslabené jedince. Objevují se na kůži, ploutvích i žábrách ryb ve formě bílých chomáčků. Léčba může být provozována v jezírku a používáme vhodné prostředky, které jsou účinné (malachitová zeleň, metylénová modř, hypermangan, atd.)

Hnilobný rozpad ploutví – docela častá bakteriální infekce, která pomalu rozkládá ploutve a objevují se zvětšující bělavá místa na tlamce i šupinách. Ve značné míře vše ovlivňuje hygienické podmínky a stresové faktory v jezírku.

Vředovitost – na těle ryb se objevují vředovité skvrny, jako by bylo maso vyžrané. Zvítězit nad ní lze nejsnáze udržováním čistoty v jezírku.

Infekční vodnatelnost  - je vzácné onemocnění, ryba vypadá celá nafouklá a má vystouplé oči. Nemoc propuká u ryb oslabených nesprávnou výživou, špatnými podmínkami v jezírku, transportem, atd. Léčí se pomocí speciálních antibakteriálních prostředků.

Výčet nemocí, které jsme zde uvedli, patří mezi ty nejznámější nemoci ryb, se kterými se běžně dostaneme v praxi do styku. Pokud máte o tuto problematiku hlubší zájem, existuje řada odborných publikací, odkud lze načerpat nové vědomosti.

Fotogalerie: Choroby okrasných ryb a KOI kaprů

Jezírka-Zahrady s.r.o.
Adresa prodejny (e-shop)
a korespondenční adresa:
Skyřická 104, Most 434 01


Sídlo firmy
M. Alše 2245/16, Most 434 01
IČ: 28751213, DIČ: CZ-28751213
Soud: Krajský soud v Ústí nad Labem
Spisová značka: C 30863
Společnost s ručením omezeným
Pracovní doba: Po-Pá: 8-17:00 hod
So: 8-12 hod., Ne: ZAVŘENO


Majitel společnosti / realizace:
Martin Student
mobil: +420 731 156 600
e-mail: obchod@jezirka-zahrada.cz

Asistentky/prodejna/e-shop objednávky:
Michaela Tunklová/Jana Škorníková
mobil: +420 725 923 654
e-mail: obchod@jezirka-zahrada.cz