Seznam článků

Stavba potoka - Jezírka-Zahrady s.r.o.

Potok bude korunovat vaši vodní zahradu, jeho uklidňující zurčení je oázou pro uši. Zahradní potok lze stavět  jako doplněk k jezírku či jako nezávislý oběh vody.Potok můžete  stavět zároveň s jezírkem, nebo dostavět kdykoliv později.

U nově vytvořeného potoka jde vždy o uzavřenou cirkulaci vody (za podpory čerpadla je jezírková voda vedena hadicí uschovanou v zemi).

Po výstavbě jezírka zůstane přebytečná zemina, která se dá ideálně využít pro stavbu potoka, aby se vytvořil sklon. Spád by měl být plynulý, aby se pozvolna vléval do jezírka – cca. 5-20% (tzn. 5-20cm výškového rozdílu na metr). Potok by měl mít nějakou kaskádu, jak pro výsledný efekt ale i pro zamezení následnému odplavování kamínků, štěrku či substrátu. U širších koryt proudí voda pomaleji, proto nejvhodnější je koryto o průměru 50cm a hloubka by měla mít min. 10cm a max. 50cm. Pro přirozenější vzhled je ideální kombinovat různou šířku a hloubku potoka.

 

Potůček může mít koryto:

 

Stavba potoka z jezírkové fólie – je finančně náročnější, ale je flexibilnější. Vhodná folie je 1-1,5mm, stejná jako pro stavby jezírek. Ideální je vytvořit potok z jednoho kusu jezírkové fólie, příp. by se měla překrývat (cca. 10cm). Po jejím natažení, vodou vyzkoušejte zda-li někde nemizí a teče kde jste chtěli. Konečné úpravy koryta provedete štěrkem (okraje folie musí být vždy směrem nahoru).

Postup:

-           nakupte zeminu v pahorek (s potřebným spádem)

-           začněte vykopávat koryto v ústí potoka do jezírka

-           koryto vymodelujte (včetně různých zůžení, kaskád)

-           udusejte poté zeminu

-           vybudujte podélně stružku k zabránění vzlínání

-           na dno nasypte písek (10cm) – opět udusejte

-           natáhněte geotextílii

-           nato rozložte fólii (bez záhybů)

-           vyzkoušejte proudit vodu

-           dodejte štěrk, kameny

Stavba potoka z betonu – je možno si vybudovat jakkoliv dlouhý a široký potok, při betonaci je důležité si udělat otisky (místa) pro koše s rostlinami a kameny (sklon otisků by měl být 10st. vůči spádu potoka a tím se zabrání po natažení folie, že při větším tlaku vody nic nesklouzne).

 

 

Stavba potoka z hotových dílů (korýtek) – nejjednodušší vybudování. Pro usnadnění stavby potoka se prodávají: hotová koryta, bočnice, díly k vyrovnávání odlišných výšek, mezičlánky pro vytvoření kaskád. Jednotlivé díly si umístěte, vypodložte je příp. velkými valounky, poté opět vyzkoušejte hadicí a vodováhou vyrovnejte. Pro dotvoření co přirozenějšího dojmu, hustě osázejte břeh vhodnými rostlinami.

Postup:

-           vymodelujte trasu, vyhovující tvaru dílů

-           udusejte zeminu pěchovadlem

-           nasypte písek – opět udusejte

-           uložte korýtka (horní by mělo přesahovat okrajem přes dolní)

-           do vzniklých skulin mezi korýtkem a podložím utěsněte pískem a vodou

 

 

Přívod vody do potoka: jezírková voda se přivede spirálovou hadicí (ukryté v zemi vedle potoka) k prameni za podpory čerpadla. Podle šířky, délky a sklonu potoka je důležité vybrat vhodně výkonné čerpadlo. Výhodnější je pořídit si silnější čerpadlo, dle potřeby lze výkon kdykoliv snížit (obráceně to nelze). Z čerpadla je tahnuta hadice přes lem jezírka (zakryje se kameny) a poté se vede až k pramenu. Ideální je hadici uschovat do země.

 

Fotogalerie: Stavba potoka

Jezírka-Zahrady s.r.o.
Adresa prodejny (e-shop)
a korespondenční adresa:
Skyřická 104, Most 434 01


Sídlo firmy
M. Alše 2245/16, Most 434 01
IČ: 28751213, DIČ: CZ-28751213
Soud: Krajský soud v Ústí nad Labem
Spisová značka: C 30863
Společnost s ručením omezeným
Pracovní doba: Po-Pá: 8-17:00 hod
So-Ne: ZAVŘENO


Majitel společnosti / realizace:
Martin Student
mobil: +420 731 156 600
e-mail: obchod@jezirka-zahrada.cz

Asistentky/prodejna/e-shop objednávky:
Michaela Tunklová/Jana Škorníková
mobil: +420 725 923 654
e-mail: obchod@jezirka-zahrada.cz