Seznam článků

Průzračná a zdravá voda v jezírku - Jezírka-Zahrady s.r.o.

U zahradních jezírek je to podstatně jiné než je u klasických přírodních rybníků či jezer. Zahradní jezírka mají malý celkový objem, kde se velmi snadno a rychle shromažďuje odpad z výkalů ryb, nespotřebované krmení, listí apod. Jedná se o odpadní a organické látky, které znečišťují vodu. To vše přispívá k zatěžování vody a tím se zhoršuje kvalita a průzračnost. Toto může výrazně ublížit zdraví vašich ryb a samozřejmě zastavit jejich růst.

O2 - Kyslík je velmi důležitý faktor pro dobrou kvalitu vody, tak jako jiné neméně důležité faktory např. pH nebo teplota vody. Kyslík je důležitý pro udržení života ryb ve Vašem jezírku, ale také pro bezproblémový chod Vašeho filtračního systému. Pro KOI kapry je ideální hodnota kyslíku v jezírku cca. 5-8mg/l vody. Obecně je známo, že čím vyšší teplota vody v jezírku, tím více je potřeba dodávat kyslík do jezírka. K okysličování vody využíváme vzduchovací kompresory a keramické vzduchovací kameny. Pro měření hodnot kyslíku používáme profesionální digitální přístroje.

NO2 - Dusitany. V zaběhlém zahradním jezírku je AMONIK převáděn bakteriemi okysličujícími AMONIAK na jedovatý NITRIT. Tyto látky jsou ve vodě přítomny všude a vznikají slučováním čpavku. Pokud je těchto látek ve vodě hodně, poznáme to na znečištění vody. NO2 - Dusitany jsou velmi jedovaté a pro chovatele KOI kaprů  vždy znamenají velké nebezpečí pro jejich např. vysokou obsázku. Pro měření hodnot Nitrátu používáme indikační papírky, nebo profesionální digitální přístroje.

NO3 - Dusičnany. Nitrit je bakteriemi okysličujícími NITRIT převáděn na NITRÁT. Nitrát se obecně povařuje za neškodnou látku, ale hodnota by neměla přesáhnout 50mg/l vody. Za normální hodnotu se považuje 10mg/l vody. Pokud hodnoty dusičnanů jsou vysoké, není něco v pořádku se systémem a jedná se tedy o špatný proces denitrifikace. Pro měření hodnot Nitritu používáme indikační papírky, nebo profesionální digitální přístroje.

NH3 - Amoniak. Amoniak je konečný produkt z látkové výměny bílkovin a vylučován žábry ryb. Pokud máme vysoké hodnoty NH4m, je třeba být na pozoru a sledovat hodnotu pH. Ta by měla být 7,5 pH a pokud není 7,5pH vyřešte to speciálními přípravky na srovnání pH (např. Teich Stabil od Tripond nebo KOI Stabil). Také můžeme částečně vyměnit vodu v jezírku cca. 20%. Pro měření hodnot látek používáme indikační papírky, nebo profesionální digitální přístroje.

PH - jeden z důležitých faktorů pro přežití ryb ve Vašem zahradním jezírku. Jedná se o kyselost vody. Ideální hodnota 7,5 pH,  ale pokud se pohybuje v rozmezí mezi  6-8pH můžete být relativně v klidu. Častým problémem při klesání hodnoty pH, bývá přemnožováním vláknitých řas v jezírku. Pokud pH není v normě, dá se to řešit speciálními přípravky na srovnání pH (např. Teich Stabil od Tripond nebo KOI Stabil). Jedná se o přípravky pro úpravu uhličitanové tvrdosti. Pro měření hodnot pH používáme indikační papírky, nebo profesionální digitální přístroje.

Dusíkaté látky - Tyto látky vznikají rozkladem odpadu (organické hmoty), převážně z nespotřebovaného krmiva, či výkalů  ryb, nebo listí. Z takové nebezpečné kombinace se ve vodě může vytvořit čpavek, který je velmi jedovatý ( 1-3mg/l vody) a má často na svědomí úplný úhyn celé Vaší obsádky. Pro měření hodnot dusíkatých látek používáme indikační papírky, nebo profesionální digitální přístroje.

 

Fotogalerie: Průzračná a zdravá voda v jezírku

Jezírka-Zahrady s.r.o.
Adresa prodejny (e-shop)
a korespondenční adresa:
Skyřická 104, Most 434 01


Sídlo firmy
M. Alše 2245/16, Most 434 01
IČ: 28751213, DIČ: CZ-28751213
Soud: Krajský soud v Ústí nad Labem
Spisová značka: C 30863
Společnost s ručením omezeným
Pracovní doba: Po-Pá: 8-17:00 hod
So-Ne: ZAVŘENO


Majitel společnosti / realizace:
Martin Student
mobil: +420 731 156 600
e-mail: obchod@jezirka-zahrada.cz

Asistentky/prodejna/e-shop objednávky:
Michaela Tunklová/Jana Škorníková
mobil: +420 725 923 654
e-mail: obchod@jezirka-zahrada.cz