Seznam článků

Koupací jezírko - postup realizace - Jezírka-Zahrady s.r.o.

Než se rozhodnete pro stavbu koupacího jezírka, je potřeba si dopředu uvědomit, že jezírko vyžaduje jistou pravidelnou péči. V první řadě je vždy důležité dbát o kvalitu vody. Vždy platí: čím větší jezírko, tím méně starostí a čím menší, tím naopak více. U malých jezírek převážně v letních měsících často dochází k velkému prohřátí vody, poté se kvalita vody značně zhoršuje. Čím je voda v jezírku teplejší, tím méně kyslíku je v ní obsaženo. Je tedy nutné jej dodávat. Aby život v jezírku v průběhu roku nic nenarušovalo, je zapotřebí mu alespoň občas věnovat trochu času a minimální péči. Domníváme se, že to ale za konečný výsledný efekt stojí. Jsme přesvědčeni, že když se klient rozhodne pořídit si koupací jezírko, nebude v budoucnu nikdy litovat!

 Stavba koupacího jezírka

Většina zákazníků stojí před rozhodnutím zda-li klasický bazén a k tomu okrasné jezírko, nebo oboje spojit dohromady a tím ještě ušetřit místo na Vaší zahradě. Koupací jezírko nabízí všestrannější využití: koupání, relaxování, okrasný doplněk zahrady a mnoho dalšího. Občas už je možné v našich zahradách koupací jezírko spatřit, ale stále je to dosud pro někoho novinka. Všeobecně bývá známo, že zahradní jezírko je okrasná vodní plocha a na koupání máme bazén. Jezírko na koupání je vodní prvek, který spojuje nové poznatky moderní technologie např. spojení okrasné funkce a praktické využití. Na první pohled vypadá jako klasické zahradní jezírko. Volný tvar oblých linií, pestrá pobřežní zóna a také část mělké vody takzvané bio-zóny. Jeho hluboká část je, ale pravidelná a pod hladinou výrazně oddělena od mělčiny. Kromě toho je i hlubší a širší než klasické okrasné zahradní jezírko. Každopádně jde vlastně o bazén, kde čistotu vody udržuje velice pečlivě zvolená biologicko-mechanická filtrace v kombinaci s UV lampou a vodních rostlin vysázených v mělké zóně koupacího jezírka. Rozhodně je třeba dodržet spoustu dalších věcí pro správné fungování systému.

 Okraj jezírka je také jedním z nezbytných součástí správně fungujícího jezírka.  Je to dekorativní součást, zábrana proti tzv. vzlínání (zabránění nasakování další suché půdy prostřednictvím kapilární síly, tím pádem neubývala voda v jezírku) a také mezník mezi pozemkem a vodou. Použije-li se jakýkoliv materiál, musí být vždy kolem okrajů jezírka zakrytá pružná vložka.  Okraj jezírka by měl vhodně zapadat do vaší zahrady, proto je nutno vytvořit co nejpřirozenější.

Další důležitou částí při výstavbě koupacího jezírka je výsadba vodních rostlin. Vodní rostliny jsou příjemným dekoračním prvkem, ale i plní značně důležitou úlohu v jezírku a kolem něho.  Aby jezírko vytvářelo harmonický obraz, mělo by dojít ke správnému kombinování vodních rostlin od suchého břehu přes vlhkou bažinatou zónu, mělčinu až k hluboké vodě. Pestrý výběr vodních rostlin zajišťuje od jara do podzimu stále nové a jiné pohledy na vodní jezírko. Vodní rostliny se rozdělují do několika skupin: pobřežní rostliny, plovoucí rostliny, okysličovací rostliny, hlubokovodní rostliny a lekníny. Nejvhodnějším obdobím na vysazování všech vodních rostlin je jarní období a začátek léta. Z počátku se doporučuje osazovat vodní plochu jen řídce, spoustu vodních rostlin během 2 let se rozroste a rozmnoží.

 Postup stavby koupacího jezírka:

Vyznačí se obrys budoucího jezírka za pomoci písku, lana, hadice či dřevěných kolíků. Dále se vyznačí jednotlivé zóny. Tím je myšleno mělká zóna pro rostliny a hluboká jako koupací. Poté se začne hloubit jáma (břehy by měli mít spád) a vykopaná zemina se ukládá na plachtu pro případné další terénní úpravy. Ze dna se odstraní všechny kameny, kořeny a další ostré předměty aby se zabránilo možnému protržení fólie. Větší kameny se mohou uložit stranou, později mohou tvořit mělčiny a ostrůvky. U koupacích jezírek se většinou využívá ztraceného bednění pro stavbu hluboké (koupací) zóny. Toto ztracené bednění jednoduše oddělí zbylé mělké zóny. V podstatě stavba koupací zóny připomíná stavbu bazénu. U dobře založených koupacích jezírek je nutné zabudovat v nejhlubší části jezírka spodní vpusť – gulu (http://www.jezirka-zahrada.cz/produkt/gula-dnova-vpust-50mm-pro-jezirka) a ve stěně jezírka hladinový skimmer. Obojí je třeba napojit na kanalizační potrubí (naše firma používá KG potrubí 110mm), které se vyvede do technologické místnosti. Toto potrubí je zpravidla vedeno pod budoucí jezírkovou fólií. Mělké zóny se vysypou pískem (zhruba 5cm), nejlépe je použít kopaný (jílovitý) písek a nakonec se vše pokryje geotextílií či polyesterovou izolační podložkou. Po těchto úkonech přichází chvíle na položení a svaření jezírkové fólie. Tuto velmi složitou a náročnou část doporučujeme nechat na profesionálech. Jakmile je fólie svařená, začne se jezírko napouštět vodou. Tady Vám doporučujeme napsat stav vodoměru a tím změřit množství napuštěné vody pro pozdější úkony. Po doplnění vodou se dotvoří mělké zóny a pokryjí se okrasným kačírkem, kameny, a upraví se okraje jezírka. Také se začne s osazováním jezírka vodními rostlinami do substrátu a případné usazení okrasných valounů atd. Po několika dnech kdy se fólie definitivně usadí, je čas odstřihnout její přebytečné části.

Tip: Je možnost si u naší firmy najmout profesionální svařování metrážní jezírkové fólie a tím vytvořit jakýkoliv tvar či velikost bez přebytečných překladů.

Výběr biologicko – mechanického filtru, čerpadel, UV lampy a další potřebné technologie, která se bude starat o čistou a zdravou vodu v jezírku, doporučujeme nechat na odbornících v oboru. Věřte, že se Vám toto správné rozhodnutí vyplatí. V dnešní době na našem trhu najdete nepřeberné množství jezírkové technologie a věřte, že není jednoduché zvolit to správné zařízení pro Vaše jezírko. Proto doporučujeme poradit se s odborníkem a případně si toto zařízení nechat namontovat.

Vodní plocha na zahradě má neocenitelné a nezaměnitelné kouzlo, zvlášť je-li spojena s nádherným prostředím plné zeleně. S dostatkem informací se do stavby zahradního jezírka můžete pustit i svépomocí. Vždy platí jedno rčení: Nejlevnější jezírko je to, co postavíte jen jednou a už nemusíte nic předělávat!!

 

V případě jakýchkoliv dotazů a informací nás kdykoliv kontaktujte:

Jezírka&Zahrady – Martin Student

Mikoláše Alše, 2245, Most  434 01

http: //www.jezirka-zahrada.cz

mob.: +420 731 156 600

e-mail: martinstudent@email.cz

Fotogalerie: Koupací jezírko - postup realizace

Jezírka-Zahrady s.r.o.
Adresa prodejny (e-shop)
a korespondenční adresa:
Skyřická 104, Most 434 01


Sídlo firmy
M. Alše 2245/16, Most 434 01
IČ: 28751213, DIČ: CZ-28751213
Soud: Krajský soud v Ústí nad Labem
Spisová značka: C 30863
Společnost s ručením omezeným
Pracovní doba: Po-Pá: 8-17:00 hod
So-Ne: ZAVŘENO


Majitel společnosti / realizace:
Martin Student
mobil: +420 731 156 600
e-mail: obchod@jezirka-zahrada.cz

Asistentky/prodejna/e-shop objednávky:
Michaela Tunklová/Jana Škorníková
mobil: +420 725 923 654
e-mail: obchod@jezirka-zahrada.cz