Seznam článků

Bezpečnost u zahradních jezírek - Jezírka-Zahrady s.r.o.

Jezírka, či jiné vodní plochy jsou jedním z nejpříjemnějších prvků v zahradě. Již při jeho plánování je nutno přemýšlet o bezpečnosti pro děti a živočichy. Také je vhodné informovat sousedy o plánech vybudovat zahradní jezírko, vlastník má právo si vytvořit zahradu svých představ, ale neměl by omezovat sousedy. Dopředu si promyslet případné situace spojené s provozem jezírka (či jiné vodní atrakce), jako je vylití jezírka při silných deštích, narušující koncert nových obyvatel jezírka, šum potoka, atd. Jelikož voda magicky přitahuje vše okolo, lidi (hl. děti) a zvířata, proto je důležité bezpečně zajistit i svůj pozemek (oplocení pozemku), protože vlastník či nájemce pozemku zodpovídá za veškeré nehody a škody. Už při výstavbě jezírka, mohou být učiněna opatření k zabránění nebezpečného pádu do vody (obzvláště děti do 6let mohou být ohroženy).

Bezpečnostní úpravy: - úprava břehu: u jezírek s přítomností dětí by břehy neměli být strmé, usnadní se případný výstup z vody a tím sníží riziko.

                                     - oplocení jezírka: výška plůtku se svislými laťkami přinejmenším 80cm a měl by mít uzamykatelná vrátka (vodorovné laťky lákají k přelézání).

                                     - mřížka: umístěná těsně pod hladinou by měla být dostatečně a bezpečně pevná (aby unesla váhu dítěte). Mřížka může být dřevěná, silné plastové sítě či pokované ocelové sítě, umístěná na pilířích nebo na okrajové mělčině.

                                     - bariéra z rostlin: z hustého rákosí či popínavých rostlin, které budou neprůchodné a také je možno vysázet trnité rostliny, které malé děti bezpochyby odradí. Později až děti odrostou, je možno kdykoliv rostliny protrhat a či zcela odstranit.

                                     - volba povrchu okraje jezírka: lepší volit betonové dlaždice s bezpečnostní protiskluzovou úpravou (v nabídce jsou v různých barvách a velikostech). Ploché kameny z přírodního pískovce při navlhnutí a obrostení řasami se stávají nebezpečnými. Oblázky jsou nestabilní a způsobují nebezpečné pády v blízkosti jezírka.

                                      - bezpečnostní systém: jezírkový alarm signalizuje pád osoby, nebo zvířete do zahradního jezírka.

Dále pro zajištění bezpečnosti u jezírka je vhodné nebudovat nezajištěné můstky a lávky a  také nezapomenout zabezpečit i miniaturní jezírka.

A nejdůležitější bezpečnostní rada: NIKDY NENECHÁVAT DĚTI BEZ DOZORU U JEZÍRKA (aj. vodní plochy)!

Fotogalerie: Bezpečnost u zahradních jezírek

Jezírka-Zahrady s.r.o.
Adresa prodejny (e-shop)
a korespondenční adresa:
Skyřická 104, Most 434 01


Sídlo firmy
M. Alše 2245/16, Most 434 01
IČ: 28751213, DIČ: CZ-28751213
Soud: Krajský soud v Ústí nad Labem
Spisová značka: C 30863
Společnost s ručením omezeným
Pracovní doba: Po-Pá: 8-17:00 hod
So-Ne: ZAVŘENO


Majitel společnosti / realizace:
Martin Student
mobil: +420 731 156 600
e-mail: obchod@jezirka-zahrada.cz

Asistentky/prodejna/e-shop objednávky:
Michaela Tunklová/Jana Škorníková
mobil: +420 725 923 654
e-mail: obchod@jezirka-zahrada.cz