Seznam článků

Stavba okrajů jezírka - Jezírka-Zahrady s.r.o.

Dobře vybudovaný okraj jezírka je jedním z nezbytných součástí správně fungujícího jezírka.  Je to dekorativní součást, zábrana proti tzv. vzlínání (zabránění nasakování další suché půdy prostřednictvím kapilární síly, tím pádem neubývala voda v jezírku) a také mezník mezi pozemkem a vodou. Použije-li se jakýkoliv materiál, musí být vždy kolem okrajů jezírka zakrytá pružná vložka.  Okraj jezírka by měl vhodně zapadat do vaší zahrady, proto je nutno vytvořit co nejpřirozenější.

Typy okrajů jezírka:

-         Travnatý okraj jezírka: je velice přirozený, ale i značně zatěžován a opotřebováván (brzy se sešlape a začne se bortit).

Postup: pro zabránění zbortění okraje je podstatné vybudovat hluboký základ z malty (či betonu), přes něj se rozvinout pružnou vložku a pak opět zalít vrstvou betonu. Na který se pak umístí opěrný blok z přírodního kamene, který se překryje travnatými drny se zeminou.

-         Kamenný okraj jezírka: vhodný pro dosažení přirozeného detailu jezírka.

Postup: přes základní desku převinout pružnou vložku (včetně podložky), na ní umístit maltu či beton a do toho usadit kameny (které budou částečně ponořeny ve vodě).

-         Valounový okraj jezírka: pro co nejpřirozenější vzhled je nutné kameny stavět tak, aby jejich rozměr od hladiny směrem na břehu vzrůstal.

Postup: je nutné vytvořit mělčinu prostřednictvím betónové obruby kolem celého okraje jezírka (aby se nám valouny nekutálely do vody). Na to se rozprostře pružná vložka a potom rozhrne malta (či beton) a poté se nakupí valouny.

-         Dlaždicový okraj jezírka:

Postup: prostor pro dláždění se musí nejprve zbavit svrchní zeminy, na tu se položí pružná vložka. Poté se rozlije malta (či beton) a do ní se usadí dlaždice (řádně se přitlačí do malty). Dlaždice by měli být ve výšce 2 – 2,5cm nad hladinou a měli by se mírně svažovat (aby voda stékala do okolní trávy či dlažby).

-         Dřevěný okraj jezírka: další postup jak dovést trávu k hladině.

Postup: Vyhloubit u okraje menší příkop (hl. 15cm, š. 10-15cm), před který je třeba zasadit betonovou oporu a poté se rozprostře pružná vložka. Do příkopu se vlije beton (či malta), před jeho zatuhnutím se vloží dřevěné kuláče (nebo kulatá prkna). Za 2-3 dny po vytvrdnutí betonu, se dosype čerstvá zemina (mezi pružnou vložku a kuláče) a na ni se posléze položí travní trsy .

 

 

 

Fotogalerie: Stavba okrajů jezírka

Jezírka-Zahrady s.r.o.
Adresa prodejny (e-shop)
a korespondenční adresa:
Skyřická 104, Most 434 01


Sídlo firmy
M. Alše 2245/16, Most 434 01
IČ: 28751213, DIČ: CZ-28751213
Soud: Krajský soud v Ústí nad Labem
Spisová značka: C 30863
Společnost s ručením omezeným
Pracovní doba: Po-Pá: 8-17:00 hod
So: 8-12 hod., Ne: ZAVŘENO


Majitel společnosti / realizace:
Martin Student
mobil: +420 731 156 600
e-mail: obchod@jezirka-zahrada.cz

Asistentky/prodejna/e-shop objednávky:
Michaela Tunklová/Jana Škorníková
mobil: +420 725 923 654
e-mail: obchod@jezirka-zahrada.cz